Голопристанська райСЮТур
Сайт туристсько-краєзнавчого та військово-патріотичного напрямку
КЗ «Центр позашкільної освіти» Голопристанської районної ради
Херсонської області


Меню сайту
РКЦ «Єдність»
Моє село
Нові матеріали
Матеріалів за останній період немає.
Матеріалів за останній період немає.
Матеріалів за останній період немає.
Матеріалів за останній період немає.
Матеріалів за останній період немає.
Корисні посилання
  • КЗ «Центр позашкільної освіти» Голопристанської районної ради
  • Голопристанська районна державна адміністрація
  • Комунальний заклад «Центр туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради
  • УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ТУРИЗМУ І КРАЄЗНАВСТВА УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ
  • Наш канал на You Tube
  • Нормативні документи у галузі позашкільної освіти
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2016 » Квітень » 19 » Виховуємо патріотів України!
    21:55
    Виховуємо патріотів України!

    Виховуємо патріотів України!

         Публічна презентація позашкільного навчального закладу – Голопристанської районної станції юних туристів Голопритсанської районної ради Херсонської області.

         Зміни, які відбуваються  в житті нашої країни не однозначно впливають на підростаюче покоління. У одних спостерігається ріст   ранньої соціальної зрілості, а в інших, навпаки, — зростає замкненість, нерішучість  тощо. Тому залучення дітей та учнівської молоді до цікавого, корисного і творчого життя засобами позашкільної освіти стає соціально необхідним.

         Простором дозрівання дитячих душ називають заклади позашкілля за те, що на цій території творчості є місце для самоствердження кожної дитини. Тут є всі умови для того, щоб заявити про себе як талановиту та обдаровану особистість. Саме таким закладом  для розвитку творчої особистості  є  Голопристанська районна станція юних туристів Голопристанської районної ради Херсонської області.

         Позашкільна туристсько-краєзнавча освіта та виховання є органічним компонентом загальної системи освіти в Україні і спрямована на формування світоглядної свідомості, поглядів і переконань дітей та учнівської молоді, здобуття ними навичок та вмінь за інтересами. Особливо актуальним стає підвищення інтересу учнівської молоді до історико-культурної спадщини українського народу та проблем сьогодення, формування її світогляду та національної гідності. Саме через туризм та краєзнавство школярі мають можливість на власні очі побачити красу і біду рідної землі, ознайомитись з історією, культурою, традиціями свого народу, загартуватись як морально, так і фізично.

         Позашкільний заклад  Голопристанська районна станція юних туристів Голопристанської районної ради Херсонської області працює з 1991 року та розташований за адресою: м. Гола Пристань, вул. Карла Маркса 50, gopri-turism@ukr.net. Вже більш ніж 23 роки директором закладу є Хижнюк Галина Михайлівна.

         Одним із основних завдань педагогічного колективу протягом всього періоду перебування дітей у навчальному закладі є зміцнення здоров’я вихованців, пропагування здорового способу життя, проведення оздоровчо-профілактичної роботи серед підлітків, формування усвідомлення учнями ролі здорового способу життя для людини.

         На сьогоднішній день після скорочення ,яке відбулося у березні 2015 року, працює 11 гуртків туристсько-краєзнавчого, військово-патріотичного спрямування в них 190 вихованців порівняно з 25 гуртками (480 вихованців), які працювали  до 01 березня 2015 року. Роботою охоплено 10 сільких шкіл району, а саме: Новозбур’ївська ЗОШ №3, Новозбур’ївська ЗОШ №2,  Новозбур’ївська ЗОШ №1, Новофедорівська ЗОШ, Збур’ївська ЗОШ, Садівська ЗОШ, Пам’ятненська ЗОШ, Старозбур’ївська ЗОШ, Гладківська ЗОШ, Чорноморська ЗОШ. Скоротився чисельний штат основних працівників закладу, який становить на сьогоднішній день 5 педагогічних працівників за основним місцем роботи. Для забезпечення навчально-виховного процесу також залучаються 6 педагогів-сумісників. За значні досягнення в роботі педагогічні працівники станції нагороджені грамотами: відділу освіти райдержадміністрації, КЗ «Центр туристко-краєзнавчої творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради, управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації, Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, директор станції – відмінник освіти.

         Пріоритетними напрямками роботи на 2016 рік є:

    • формування мотивації дітей до відвідування гурткових занять та участі у туристських,краєзнавчих, спортивних, військово-патріотичних масових заходах різного рівня;

    • підвищення якості підготовки вихованців до участі в обласних, Всеукраїнських краєзнавчих, військово-патріотичних, туристичних заходах;

    • реалізація державної політики в галузі позашкільної освіти засобами туризму, краєзнавства та музеєзнавства;

    • популяризація та розвиток масового, оздоровчо-спортивного туризму, краєзнавства, музейної справи серед вихованців гуртків;

    • сприяння формуванню музейної справи в закладах освіти Голопристанського району.

         У позашкільному навчальному закладі створено сприятливі умови для навчання, виховання та розвитку дітей шляхом впровадження інноваційної та експериментальної програми «До здоров’я – через туризм та краєзнавство», яка впроваджує нові методики здоров’язбережувальних технологій, придатних саме для нашого закладу. У нашому закладі велика кількість методичної літератури: програми, методичні посібники, наочні та електроні засоби навчання, навчальні посібники, підручники. Педагогічний колективом підготовлено біля 30 методичних розробок, посібників, презентацій, що дає можливість систематизувати форми та методи роботи керівників гуртків, вчителів. Заклад йде в ногу із часом – 3 роки тому створений сайт навчального закладу, який популяризує туристсько-краєзнавчу роботу. Педагоги, які працюють з дітьми за напрямком туристсько-краєзнавчої роботи, щорічно розробляють тематичні навчально-методичні матеріали. Кращі методичні матеріали педагогічних працівників взяли участь в обласних конкурсах.Так, розробка «Проектна діяльність при вивченні розділу «Екологічне краєзнавство» в гуртках «Пішохідний туризм»(автор Людоговський В.Г.) стала переможцем конкурсу, розробка «Здоров'язберігаючі технології на станції юних туристів»(автор Познішова С.І.) – лауреатом. До 70 річчя Перемоги розроблена збірка маршрутів «Шляхами мужності і стійкості», 2015 «Рослинний та тваринний світ узбережжя Ягорлицької та Тендорівської заток», «Крокуючи дорогами підпілля», «Зелений туризм на теренах Голопристанщини» з випуском буклетів.«Методичні рекомендації по забезпеченню роботи музеїв при навчальних закладах», створенні відео-презентації походів під керівництвом Людоговського, Бублика, які презентувалися на обласній методичній раді.

    Плекаємо патріотів!

         Події на Сході держави зумовили активізацію національно-патріотичного духу на всіх напрямках виховання підростаючого покоління. Одним із способів національно-патріотичного виховання є створення спеціальних центрів. На базі Голопристанської станції юних туристів був створений районний ресурсно-координаційний Центр «Єдність», метою якого є забезпечення взаємодії місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, волонтерських та громадських організацій щодо утвердження патріотизму, духовності, моральності, громадянської активності  у молодого покоління.

    Активний відпочинок – сенс життя

         Протягом останніх п’яти років Голопристанський район посідає почесне перше місце у рейтингу участі учнівської молоді районів та міст Херсонської області в туристсько-краєзнавчих заходах.

         Щороку вихованці гуртків районної станції юних туристів мандрують туристськими стежками України. Звіти про проведені походи надають до участі у Чемпіонаті України з туристсько-спортивних походів серед учнівської та студентської молоді.

         В обласному етапі Чемпіонату звіт про пішохідний похід третього ступеня складності Гірським Кримом (гуртки «Пішохідний туризм», «Спортивний туризм», керівники Бублик В.С., Людоговський В.Г.) посів третє місце; звіт про водний похід другого ступеня складності дельтою Дніпра (гурток «Пішохідний туризм», керівник Крисенко Г.А.) та звіт про велосипедний похід дрігого ступеня складності рідною Голопристанщиною (гурток «Велосипедний туризм», керівник Бондаренко О.Д.) посіли друге місце.

         Вихованці гуртків «Пішохідний туризм» (керівник – Бублик В.С.), «Спортивний туризм» (керівник Людоговський В.Г.) взяли участь у Чемпіонаті України з туристсько-спортивних походів серед учнівської та студентської молоді, у якому посіли третє місце за проведений пішохідний похід першої категорії складності (140 км) Українськими Карпатами.

         Експедиція з географічного краєзнавства «Фауна наземних хребетних на туристському маршруті» (гурток «Пішохідний туризм», керівник Пастухевич Я.Й.) посіла перше місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» та була представлена на всеукраїнському рівні.

         Під час літніх канікул гуртківці районної станції юних туристів брали участь у пішохідних, велосипедних та водних походах рідним краєм: було проведено 12 ступеневих походів, в яких взяли участь 110 учнів.

         Вихованці гуртка «Спортивний туризм» (керівник Людоговський В.Г.) на запрошення Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді (Чернівецька область) з 28 червня по 15 липня 2014 року оздоровилися і відпочили у Глибоцькому районному профільному пересувному туристсько-виховному оздоровчому наметовому таборі «Райдуга». У таборі гуртківці брали участь у майстер-класах із різних видів туризму: пішохідного, водного та велосипедного, відвідали екскурсійні об’єкти м. Чернівці, м. Яремче, побували на скелях Довбуша, підкорили найвищу точку українських Карпат – г. Говерла, пройшли маршрутом «Спортивна Ворохта».

         Участь наших вихованців у туристсько-виховному оздоровчому наметовому таборі «Райдуга», спільні заходи дітей з різних регіонів України, туристські походи, екскурсії та краєзнавчі експедиції посприяли зміцненню дружніх зв’язків та єдності юних громадян нашої країни, їх патріотичному вихованню.

         Туризм як нетрадицйна форма вдпочинку та оздоровлення, формування життєвої компетентності набуває все більшого поширення. У походах, як правило, комплексно реалізуються патріотичні, екологічні, краєзнавчі, тренувальні, оздоровчі та, власне, туристичні завдання.

         Основними перевагами туристичних походів є доступність їх проведення в умовах природного середовища, відсутність потреби у великих матеральних ресурсах.

    «Джура» військово-патріотична гра.

         З давніх-давен до питання військово – патріотичного виховання дітей приділялась особлива увага. Ще за часів доби Козацтва, наші предки виховували своїх дітей у дусі патріотизму. Прививали дітям любов до рідного краю, навчали бойовому мистецтву, ростили гідних захисників своє країни.

         Військово  – патріотичне виховання є актуальним і на сьогоднішній день.

         Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») впроваджується в Голопристанському районі з 2010 року. За цей час гра «Сокіл» («Джура») зарекомендувала себе як найбільш вдала форма позашкільної роботи з виховання молоді.

         У 2015 році у змаганнях прийняли участь 17 шкіл району (170 дітей), де учнів показували свою вправність у спортивному впоряді,стрільбі з  пневматичної гвинтівки, змагалися на туристичній смузі перешкод.

         Вже 2 роки поспіль переможцями змагань стає команда Таврійської загальноосвітньої школи (керівник Артамонов А.О.), які представляли район на обласних замаганнях.Гарні результати показали команди Чулаківської ЗОШ, Залазнопортівської ЗОШ, Нововолодимирівської ЗОШ, Чорноморської ЗОШ.  

         Ми впевнені, що  тільки тісна співпраця вчителів, учнів , батьків, громадськості,  яка проводиться систематично, цілеспрямовано і наполегливо може виховати справжнього громадянина, готового до захисту своєї Вітчизни.                                                                          

    Директор Голопристанської районної

    станції юних туристів Хижнюк Г.М.

    Переглядів: 573 | Додав: bvs72 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Вхід на сайт
    Пошук
    Календар
    «  Квітень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930
    Погода
    Погода
    Погода у Голій Пристані

    волог.:

    тиск:

    вітер:

    Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples